Асортимент матеріалів для будівництва стін зараз досить широкий. Одним з найбільш застосовуваних і поширених сучасні будівельники вважають газобетон. Цей матеріал набув популярності завдяки своїм корисним властивостям та ціновій доступності.

Використовуючи при будівництві будинку газобетон, будівлю можна звести значно швидше, ніж при використанні інших матеріалів. Крім того, таке будівництво обійдеться дешевшим. Зараз у спеціалізованих будівельних магазинах та гіпермаркетах представлено багато різних блоків із газобетону. Звичайно, вони бувають різної якості, тому до вибору слід підійти відповідально.

Основними складовими матеріалу газобетону є вапно, пісок та цемент. Сформовані з газобетону блоки дуже зручні у процесі будівництва, легко піддаються обробці. Мало того, будинок із блоків газобетону легко реконструювати або підкоригувати у разі потреби. Також їх легко ремонтувати, у порівнянні з будинками, наприклад, з цегли або дерева. Будувати будівлі з газоблоків можуть навіть будівельники-початківці, необов'язково володіти особливими вміннями та навичками.

На ринку є чимало фірм, які пропонують послугам будівельників цей поширений матеріал – газобетон. У кожного з них газобетон відрізняється за своїми технологічними характеристиками і, як наслідок, якістю. Якщо ви зацікавлені в міцності, надійності та тривалій експлуатації будівлі, що споруджується – уважно вивчіть характеристики газоблоків у декількох виробників, перш ніж зупинити свій вибір на одному з них. Головними характеристиками газоблоків досвідчені будівельники називають теплопровідність, вогнестійкість, звукоізоляцію, проникність пари, щільність та міцність. Саме ці показники потрібно насамперед врахувати під час купівлі.

Газобетон здатний дуже добре утримувати у будівлі тепло. Загалом теплопровідність матеріалу визначається його «пористістю», наявністю всередині повітря. Існує таке поняття, як коефіцієнт теплопровідності. Мінімальне його значення становить 0,075 Вт/(м•К), а максимальне – 0,25 Вт/(м•К). Найбільш добре тепло зберігається в будинку при якомога нижчому коефіцієнті теплопровідності. Щільність газобетонного блоку та його міцність прямо пропорційні один одному – тобто чим щільніший блок, тим він міцніший. Сама щільність визначається співвідношенням обсягу блоку та його маси. Чим вище значення маса/об'єм, тим щільніший матеріал. При низькій щільності газоблок стає вразливим до зовнішніх впливів і є досить крихким, але в цьому є й позитивні сторони – з таким матеріалом легше працювати. Виробники блоків із газобетону в основному вказують щільність своїх виробів у числовому значенні.

Як і для будь-якого матеріалу, що застосовується при будівництві житлових та нежитлових споруд, однією з найважливіших характеристик газобетонних блоків залишається опір вогню. Тут цей матеріал зарекомендував себе з хорошого боку – практика показує, що стіни/перегородки з газобетонних блоків здатні затримати вогонь приблизно дві години. У порівнянні з деякими іншими популярними у будівництві матеріалами, це дуже добрий показник. Це пояснюється відсутністю у складі газоблоків матеріалів, які легко спалахують і швидко згоряють. Також у газоблоку хороша паропроникність - адже матеріал досить пористий. Завдяки цьому із приміщення виводиться зайва волога природним шляхом.

Ну і насамкінець кілька слів про зручність газоблоків у використанні – по-перше, виробник робить у них спеціальні захвати, за допомогою яких блоки дуже легко переносити вручну або за допомогою спеціальної техніки. По-друге, пазогребнева форма торцевих граней газоблоків дозволяє уникнути необхідності заповнення вертикальних швів при кладці.

З вищесказаного можна дійти невтішного висновку, що газоблоки – одне із найкращих за всіма параметрами будівельних матеріалів.